Vol vertrouwen zwanger, volgens eigen intuïtie bevallen, op zachte manier herstellen.                    Je kindje veilig en geborgen , dicht tegen je aan.

 Waarom dragen mensen hun kinderen?

Het antwoord op deze vraag blijkt eenvoudiger dan verwacht: We zijn er voor gemaakt.
Wanneer een kind wordt opgetild neemt het door het spreid-hurkreflex de optimale draaghouding aan. De o-beentjes waarmee alle baby's worden geboren in combinatie met het grijpreflex zorgen ervoor dat het kindje zich perfect tegen en om het lichaam van de ouder kan vormen en zo stevig kan blijven zitten. Een draagdoek of ergonomische draagzak ondersteunt deze natuurlijke draaghouding en is hiermee een goed hulpmiddel om het natuurlijke dragen te ondersteunen. 

Voordelen voor ouder en kind

Kinderen die gedragen worden zijn meer ontspannen omdat ze zich veilig en geborgen voelen. Vader of moeder is immers dichtbij. Met het oor tegen de borst van zijn moeder hoort een kindje de vertrouwde geluiden die hem of haar in de buik omringden; dit stelt gerust. Ondertussen neemt hij of zij deel aan de dagelijkse bezigheden van degene die draagt en leert zo de wereld kennen. Tegelijkertijd is het voor een kindje dat gedragen wordt heel makkelijk om zich af te sluiten van alles om hem heen door het hoofd tegen zijn ouder te laten rusten en in slaap te vallen. 
Een kindje dat gedragen wordt ervaart vaak minder lichamelijke ongemakken. Door de continue beweging worden de darmpjes zachtjes gemasseerd waardoor krampjes verminderen. Het terugstromen van maaginhoud wordt door de werking van de zwaartekracht moeilijker, waardoor kindjes die hier gevoelig voor zijn minder last hebben van reflux. 
De 'M-positie' waarbij de billetjes lager zitten dan de knieën en de beentjes licht gespreid zijn is de optimale houding voor een goede ontwikkeling van het heupgewricht. Door een doek op de juiste manier te knopen of een goed passende drager te gebruiken, zit je kindje zeer comfortabel in deze natuurlijke houding.
Niet in de laatste plaats is dragen goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Door toe te geven aan de behoefte om dichtbij te zijn, geknuffeld en gewiegd te worden, laat een ouder merken dat het kind belangrijk is en er mag zijn. 
Het komt misschien niet meer als een verassing dat kinderen die gedragen worden minder huilen en meer ontspannen zijn, ook wanneer het om een huilbaby gaat.

Dragen heeft niet alleen voordelen voor het kind dat gedragen wordt. Ook voor de ouders is dragen prettig en maakt het het dagelijks leven met kinderen makkelijker. 
Een ouder die steeds dichtbij zijn of haar kind is, leert de signalen die het kindje geeft goed kennen en zal daardoor gemakkelijker in staat zijn om in de behoeften van het kind te voorzien. Voor een moeder die borstvoeding geeft wordt het voeden op verzoek gemakkelijker. 
Doordat baby's die gedragen worden ontspannen zijn en over het algemeen minder huilen, komen ouders van huilbaby's ook zelf tot rust wanneer zij het dragen met behulp van een draagdoek of ergonomische drager ontdekken. Ze hoeven immers niet meer uren met hun kindje op de arm rond te lopen, maar hebben hun handen vrij terwijl ze toch troost en geborgenheid kunnen bieden. 

Hoe lang draag je een kind?

Wanneer een draagdoek goed geknoopt is, is de verdeling van het gewicht over het gehele lichaam optimaal. Hierdoor is het dragen van een kind met een van deze middelen, in tegenstelling tot het lang op de arm dragen, niet zwaar. Op deze manier kan een kind al vanaf de geboorte tot in de peuterleeftijd gedragen worden; er zijn genoeg draagkrachtige draagdoeken en sterke peuterdragers op de markt. Zo lang je kindje gedragen wil worden en zo lang jij het prettig vind om je kind te dragen is het mogelijk. 

Vaak worden pasgeborenen op de buik gedragen. Wanneer een kindje iets ouder en nieuwsgieriger wordt, 'verhuisd' het naar de heup om even later op de rug te worden gedragen. Ook de komst van een broertje of zusje hoeft geen reden te zijn om te stoppen met het dragen van het oudere kind. Het is zeker mogelijk om twee kinderen tegelijk te dragen. Hierbij maakt het niet uit of ze van de dezelfde of verschillende leeftijd zijn.


Dragen
is liefdevol lichamelijk contact en stimuleert de gezonde ontwikkeling van het kind.

Dragen
 maakt het dagelijks leven van ouders gemakkelijker
en geeft hun kinderen geborgenheid en veiligheid.

 Dragen
 past bij de natuur van een baby en is de basis voor het bevredigen van de lichamelijke en geestelijke behoeftes van een baby.

 Dragen
 is meer dan een techniek. Het is ook een positief teken voor het leven met kinderen. 


® www.trageschule-dresden.de

Bellen