2019-12-19

Doorloper Huis aan Huis Leeuwarden eo

In de huis aan huis van 3 juli 2019 stond de doorloper in het teken van mijn werk als geboortetraumaconsulent. 

klik door voor het originele artikel op de website van Huis aan Huis Leeuwarden

Doorloper | Taboe doorbreken omtrent geboortetrauma’s

3 juli 2019 om 10:10 uur

MANTGUM - Jantina van der Valk (29) wist al heel jong dat ze ‘eigen baas’ wilde worden. Ze werd uiteindelijk geboortetraumaconsulent. Dat en meer in deze Doorloper.

Een relatie?
Alweer vijf jaar getrouwd met Jelmer. We hebben twee zoons.
Maak me wakker voor:
Onze babyzoon drinkt ook ’s nachts aan de borst en is voorlopig dus de enige die me ’s nachts wakker mag maken.
Als ik niet in Mantgum woonde, woonde ik in:
We verhuizen binnenkort naar Deinum.
Wat ik vroeger altijd wilde worden:
Sinds ik vier ben, wilde ik ‘eigen baas’ worden, maar ik wist nooit wat ik dan precies wilde gaan doen. Na de basisschool kwam daar de wens bij om iets wezenlijks voor een ander te kunnen betekenen en mensen écht verder te kunnen helpen.
Ik werd uiteindelijk:
Geboortetraumaconsulent. Ik help moeders herstellen wanneer ze met negatieve gevoelens terugkijken op de periode van zwangerschap, bevalling, kraamtijd en (gemiste) borstvoeding. Die gevoelens variëren van: ‘had dat nou niet een beetje anders gekund?’ tot paniekaanvallen en PTSS. Wanneer je deze gevoelens ervaart en daar in je dagelijks leven van klachten hebt, spreken we van een geboortetrauma. Door te werken met een unieke gespreksvorm, waarbij ik er vanuit ga dat de moeder die bij me komt zélf weet wat er aan de hand is en wat ze nodig heeft om zich beter te voelen, geef ik haar de controle terug en help ik haar herstellen. Het is een zachte, positieve en effectieve manier van herstellen, waarbij herbeleving niet nodig is.
Geboortetraumaconsulent zijn is bijzonder omdat:
Uit eigen ervaring weet ik hoeveel invloed een geboortetrauma op je leven heeft. Ik weet hoe groot de drempel is om het er met iemand over te hebben en hoe moeilijk het is om iemand te vinden die je kan helpen. Een moeder die bij me komt deelt een heel persoonlijk verhaal. Over haar werkelijke ervaring, maar ook hoe het volgens haar had moeten zijn. Ik kom bij haar thuis, in haar vertrouwde omgeving. Het is bijzonder om zoveel vertrouwen te krijgen. Daarbij komt dat er slechts twee geboortetraumaconsulenten in Friesland zijn, dus ook in die zin is het bijzonder.
Wat er echt uitspringt:
Ongeveer twee weken na een herstelgesprek bel ik met de moeder om te horen hoe het met haar gaat. Ik maak letterlijk een vreugdedansje als ik hoor dat de moeder al na één gesprek helemaal hersteld is. Dan ben in zó dankbaar dat ik daarbij mocht helpen.
Waarom ik meedoe aan de doorloper:
Het is taboe om geen dikke roze wolk te ervaren als je terugdenkt aan de periode rond de geboorte van je kind. Moeders met een geboortetrauma voelen zich vaak onbegrepen, maar je bent niet de enige. Veel moeders hadden graag gehad dat sommige gebeurtenissen anders waren gelopen of dat bepaalde uitspraken niet waren gedaan. Daarom wil ik dit taboe graag doorbreken zodat er meer (h)erkenning komt en moeders zich kunnen en durven uitspreken. Daarnaast doe ik hard mijn best om een bijdrage te leveren aan het voorkómen van geboortetrauma’s. Ik geef daarom begeleiding bij angst voor de bevalling, cursussen en ik verzorg informatiebijeenkomsten voor zorgverleners.
Meer informatie:
Kijk op www.geboortetraumaverwerken.nl of neem contact op via telefoonnummer 0683616819 of middels een e-mail naar jantina@degeboortespecialist.nl.
Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610

Admin - 19:25:57 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.

E-mailen
Bellen
Instagram